Runningtherapie

De definitie van Runningtherapie is: ‘een rustige duurloop met therapeutische bedoeling’.

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een runningtherapeut als (aanvullende) behandelvorm voor mensen met psychische klachten, waarbij valt te denken aan depressie, depressieve klachten, overspannenheid, en burn-out. In de behandeling van depressies heeft runningtherapie de afgelopen jaren een belangrijke plaats ingenomen. Runningtherapie kan een goede aanvulling zijn op gesprekspsychotherapie en medicatie. Het is een (groeps-) therapie die als doel heeft binnen een bepaalde tijd (2 tot 4 maanden) 30 minuten onafgebroken te kunnen hardlopen, op basis van 2 tot 3 trainingen per week. Kijk verder voor informatie over individuele- en groepstherapie bij Loop & Leef. Runningtherapie is geen reguliere hardlooptraining, maar is bedoeld om de stap te maken van niet sporten/bewegen naar deelname aan reguliere sport-/beweegactiviteiten. Bij runningtherapie is de prestatie niet het belangrijkst, maar het goede gevoel dat hardlopen kan geven.

Bekijk een introductie video over runningtherapie (volg de link en klik op het tabje “Introductie video”).

Psychische klachten

Runningtherapie is met name effectief gebleken bij mensen met een depressie, depressieve klachten, overspannenheid en burn-out. Er is vrijwel geen psychische stoornis te bedenken waarbij bewegen geen nuttige bijdrage kan leveren aan de behandeling. Ook bij andere aandoeningen en klachten kan runningtherapie een waardevol onderdeel zijn van de behandeling. Denk aan: stemmingsstoornissen (b.v depressie), angststoornissen (b.v posttraumatische stress-stoornis), somatoforme stoornissen (b.v hypochondrie), schizofrenie en andere psychotische stoornissen, en persoonlijkheidsstoornissen (b.v. borderline).

De meest voorkomende klachten waar runningtherapie een positief effect op kan hebben zijn: aspecifieke lichamelijke klachten (b.v. rug- of nekklachten, hoofdpijnklachten), stress, vermoeidheid, slaapproblemen, agressie/ impulsiviteit, hyperactiviteit, middelenmisbruik, seksuele problemen.

 Banner Runningtherapie_klein

Re-integratie

Na (of tijdens) een periode van een burn-out of het verlies van een baan bijvoorbeeld als gevolg van een reorganisatie, is het van groot belang om uw (nieuwe) werkgever gezond en fit tegemoet te kunnen treden. Bij Loop & Leef wordt runningtherapie ook gericht ingezet bij re-integratie.